A mesterséges intelligenciák már jó ideje részét képezik életünknek, még ha ezt sokan nem is veszik észre. A Google keresések, a Youtube ajánlások, testreszabott hirdetések, közösségi oldalak alapját is ez a technológia adja, csak hogy néhány hétköznapi példát említsek. Az MI és a gépi tanulás viszont sokkal jelentősebb szerepet tölt be a tudomány területén, a koronavírus elleni harcban pedig egyik leghatékonyabb fegyverünkké válhat. Hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a vírus megfékezésében és legyőzésében?

Egy korábbi cikkben úgy határoztam meg (egyszerűsítettem le) a mesterséges intelligencia fogalmát, hogy ez egy “rendkívül összetett, tanulásra és fejlődésre képes szoftver”. Ezeknek a szoftvereknek a médiában való ábrázolással ellentétben nem az emberi tudat szimulálása a célja, hanem specifikus feladatokat hajtanak végre hatalmas adatmennyiségek elemzéséből leszűrt tapasztalatok alapján. Viselkedésmintákat, kommunikációt és mozgást elemeznek, szimulációkat hajtanak végre, közben pedig folyamatosan tanulnak és pontosítják a saját működésüket. A koronavírus elleni harc pedig jelentős mérföldkövet képviselhet az alkalmazásukban.


Kína, USA, Facebook, Amazon, Google, Microsoft, Apple, Facebook, WHO: ezek a nevek mind elhangzanak a BBC cikkében, mely az MI-k alkalmazásáról ír az aktuális helyzetben. A kisembertől kezdve a legnagyobb cégekig mindenkire hatalmas felelősség hárul a jelenlegi krízis megoldásával kapcsolatban. Lássuk, miért fontos a mesterséges intelligencia alkalmazása!

Szimulációk a koronavírus terjedése kapcsán

Az előbb említett cikkben említették a Facebook, a Harvard egyetem és a taiwani Tsing Hua egyetem közös projektjét. Ennek keretében névtelen adatok alapján elemzik a felhasználók mozgását és a népsűrűség változásait.

A mesterséges intelligenciák legnagyobb erőssége a hatalmas adatmennyiségek feldolgozásában és a komplex összefüggések elemzésében rejlik. Ez a jelen helyzetben kritikus fontosságú lehet, hiszen a felhasználók mozgása alapján létrehozott szimulációk előre jelezhetik a koronavírus terjedésének irányait.

Mesterséges intelligenciák is keresik a koronavírus ellenszerét

Világszerte rengeteg cég vizsgálja a COVID-19 felépítését és gyógyszerekre való reakcióját, illetve keresi a leghatékonyabb ellenszert és a megelőző védőoltást. A kutatásokban a data science és a mesterséges intelligenciák különösen fontos szerepet játszanak, mivel a feldolgozásra váró adatmennyiség és a futtatásra váró szimulációk száma is óriási, az időkeret pedig véges. Néhány példa a cégekre és szervezetekre (vagy akár országra), akik segítenek:

Microsoft, National Library of Medicine, Allen Institute for AI (AI2)

A Wired cikkében említik a három szervezet kollaborációját, mely a koronavírus kapcsán megjelent rengeteg információ feldolgozására jött létre. Az együttműködés keretében 29 000 tudományos publikációt gyűjtöttek össze a koronavírus családról, melyek közül 13 000-et elemeznek számítógépek. Az analízis keretében a számítógépek feldolgozzák a bennük található fontos adatokat a vírusokról és a szerzőkről.

BlueDot

A Forbes cikkében említett BlueDot egy kanadai startup, mely MI segítségével elemzi és követi nyomon a fertőzéses betegségek által okozott fenyegetéseket. A BlueDot mesterséges intelligenciája hatékonyan végezte dolgát, ugyanis a WHO és a CDCP hivatalos felhívásai előtt már napokkal korábban jelezte a veszélyt.

Google DeepMind mesterséges intelligencia

A Google MI fejlesztéssel foglalkozó részlege fejlett algoritmusokkal és számítási kapacitással szállt be a harcba. Ők a vírust alkotó proteineket elemzik.

Szuperszámítógépek: Tencent, DiDi, Huawei

A fent említett három cég szuperszámítógépeket biztosított a kutatók számára, hogy számítási kapacitásukkal felgyorsítsák munkájukat.

Nvidia

A Techradar is írt az Nvidia felhívásáról, melynek keretében a számítógéppel rendelkezők videókártyájuk és processzoruk számítási kapacitását bocsáthatják a kutatók rendelkezésére.

A Folding@home letölthető alkalmazásával bárki számítógépe kapcsolódhat a betegségeket elemző hálózathoz. A sok “kis” teljesítményű gép rendkívül nagy számítási kapacitást tud biztosítani együttesen. Napjainkban egy gamer számítógép, vagy egy profibb workstation processzora és videokártyája nagyobb számítási kapacitást rejt, mint egy évtizedekkel korábbi szuperszámítógép. Ezek hálózatba kapcsolva hatalmas potenciált képviselnek. A Folding@home projekt a koronavírus mellett számos betegség ellen küzd, például a rákkal, Parkinsonnal is.

Ehhez hasonló kezdeményezések már a kilencvenes években is léteztek, 1999-től például a SETI is használ ilyen megoldást.

Kína

Habár Kína módszerei az állampolgárai megfigyelésére általában negatív előjellel jelennek meg a hírekben, a vírushelyzet kezelésében és megoldásában kritikus fontosságú volt. Komplex megfigyelő rendszerükkel, arcfelismerő és hőmérséklet-mérő alkalmazásaikkal szűrik azokat, akik betegek lehetnek.

Emellett elemzik az állampolgárok helyzetváltoztatásait, a vírussal való esetleges kapcsolatukat és aszerint sorolják őket különböző csoportokba.

Alibaba

Az Aliexpress mögött álló cégóriás olyan MI-t hozott létre, mely állításuk szerint másodpercek alatt 96 százalékos pontossággal tudja diagnosztizálni a betegséget. (Eddig szintén a Forbes volt a forrás.)

Deargen

A dél-koreai Deargen MI-je a COVID-19 elleni gyógyszerekkel kapcsolatos elemzéseket végzett.

Insilico Medicine

A hongkongi cég MI-je új gyógyszerek felfedezésén dolgozott. Emellett olyan kémiai anyagokat is keresnek, melyekkel erősíthetik az idősek immunrendszerét. Ez különösen fontos, hiszen az idősebbekre nagyobb veszélyt jelent a COVID-19.

SRI Biosciences és Iktos

A kaliforniai és párizsi cégek szintén új gyógyszereket keresnek.

Benevolent AI

A Benevolent AI azt elemzi, hogy a gyógyszerek milyen hatással vannak, illetve lehetnek a koronavírusra. (forrás)

Harc az álhírek és visszaélések ellen

Az informatikai visszaélések elleni harc már több évtizedes múlttal bír, az álhírek terjedése elleni küzdelemről pedig évek óta óta hallhatunk újabb és újabb híreket. Sajnos minden válsághelyzetben felbukkannak olyan alakok, akik előnyt akarnak kovácsolni belőle – legyen szó akár célzott lopásokról és átverésekről, akár általános tömeges pánikkeltésről.

Az álhírek szűrését a Google-nél, a Youtube-nál, a Facebooknál és a Twitternél is mesterséges intelligencia és gépi tanulás segíti. (“Automatizált módszerek.”)

A legfőbb kihívást az jelenti napjainkban, hogy a platformok a felhasználókat a WHO vagy más hivatalos szervek felé tereljék az álhíreket, összeesküvés elméleteket vagy szimplán ökörségeket terjesztő források helyett. Mivel világszerte korlátozásokat kellett bevezetni a munkahelyeken, ezért a platformoknak egyszerűen kevés moderátor áll rendelkezésére. (Akik sok esetben adatbiztonsági okokból nem tudnak otthonról dolgozni.)

Emiatt a különböző platformok kénytelenek inkább a mesterséges intelligencia alapú megoldásaikra hagyatkozni. Viszont ezzel megnőtt a hibalehetőségek száma is, hiszen ezek a technológiák még nem nevezhetők kiforrottnak. Bővebben a The Verge cikkében olvashatsz a témáról.

Több hír jelent meg a neten terjedő átverésekről is. Ezekről jelzett a Sophos, illetve az ESET is.

Végszó

Fejlett technológiánk ellenére nem tudjuk, hogy mikor ér véget a jelenlegi válsághelyzet. Ezért fontos, hogy a hétköznapi ember is vállalja a rá eső felelősséget. 

Gondoljunk embertársaink egészségére, tartsuk be az intézkedéseket, legyünk mértéktartóak, türelmesek! A legjobb, amit tehetünk a jelenlegi helyzetben, ha jó példát mutatunk. (kép)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét