A BBC 2020. április 7-én megjelent cikke szerint a kínai hatóságok hosszú ideje először azt jelentették, hogy a koronavírus járványnak nem volt új halálos áldozata. A járvány lassulása az országban rendkívüli erőfeszítéseknek köszönhető, melyek technológiai részéről szólunk most röviden.

Kína megfigyelő rendszere a koronavírus fertőzések kiszűrésére

Az állam hatalma a kínai állampolgárok felett évtizedek óta fel-felbukkan a hírek főcímeiben, ahogy az az ország kiterjedt megfigyelő rendszerével is történt. Míg nyugaton a magánszféra védelmét egyre több törekvés szolgálja, addig Kínában az állampolgárok jóval kevesebb egyéni szabadságot élveznek.

Habár a nyugati értékrenddel nehéz elfogadni, a koronavírus járvány megfékezése kapcsán hasznosnak bizonyult Kína számára. Az állami hatalom domináns jellege lehetővé tette azt, hogy olyan intézkedéseket vezessenek be, amely a szabadabb elvű országokban nehezen, vagy sehogy sem lehetne megoldható.

A kínai állampolgárok megfigyelését egy kiterjedt kamerarendszer segítségével végzik, mely mögött a legmodernebb arcfelismerő, adatelemző és mesterséges intelligencia alapú technológiák állnak. Ezek az általános megfigyelésen túl segítenek abban, hogy a feltehetően vagy biztosan koronavírus fertőzött állampolgárok mozgását kövessék. Az útvonalaik elemzésével meghatározható az, hogy hány emberrel és kivel érintkezhettek, akiknek továbbadhatták a fertőzést.

A mesterséges intelligenciák segítségével létrehoztak egy olyan rendszert is, amely a személyek testhőmérsékletét elemzi. Mivel a COVID-19 egyik legfőbb tünete a magas láz, az arcfelismerő rendszerrel kombinálva a fertőzöttek könnyebben azonosíthatóvá váltak. (Forrás.)

Mesterséges intelligenciákat természetesen nem csak nyomonkövetésre használnak, hanem a gyógyszerek kutatásában is.

Logisztika és műholdak

Habár a háttértechnológiáról nem igazán van információnk, a koronavírus miatt rekordidő alatt felhúzott új kórházak és átalakított intézmények rendkívül fejlett logisztikai eszközöket feltételeznek.

A Business Insider cikke két új kórházról tesz említést, melyek közül az egyik 6, a másik 15 nap alatt készült el. Félkész modulokból állították össze az 1000-1300 ágyas intézményeket. A cikkben a 2002-2003-as SARS fertőzés idején épült kórházat is említenek, mely Pekingben épült fel öt nap alatt. 7000 ember dolgozott rajta éjjel-nappal.

A Geospatialworld cikke szerint a kórházak építését műholdakkal is segítették. A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos adatok és műholdképek segítségével pontosítani tudták a kórházak legideálisabb helyszíneit.

Online gyógykezelés

A Business Insider cikke azt is említi, hogy a koronavírus járvány miatt az általános egészségügyi szolgáltatások jelentős része szünetel, vagy online konzultációkon keresztül történik az országban. Sajnos a szolgáltatások kiesése és a szigorú karanténnak áldozatai is voltak olyan betegek személyében, akik nem jutottak megfelelő kezeléshez.

Magyarországon is megváltozott a helyzet. Személyes sztori: a napokban lett volna egy egyszerű kontrollvizsgálatom, azonban a helyi kórházat lezárták és csak a súlyos eseteket fogadják. Mivel nem súlyos betegségről van szó, ezért egyszerűen felhívtak és egyeztettük a teendőket, a gyógyszert pedig átvehettem bármelyik patikában recept nélkül. Neked mi a véleményed az új rendszerről?

Mobiltelefonos appok a koronavírus fertőzés követésére

A CPOMagazine írt a fertőzésveszély jelzésére használt okostelefonos alkalmazásról. Az app egy QR-kódot mutat a felhasználójának, amely három színű lehet: zöld, sárga vagy piros. Ha a felhasználó sárga vagy piros QR-kódot lát, jelentkeznie kell a rendőrségen és karanténba kell vonulnia.

Az app az alapján jelez, hogy a felhasználó érintett e olyan helyet, amelyet súlyosan érint a COVID-19 járvány. Értelemszerűen van némi aggodalom is a magánszféra későbbi tiszteletben tartása kapcsán.

Drónok

A Geospatialworld felsorolta a repülő drónok különböző alkalmazási területeit is. Főként ott van szükség rájuk, ahol a személyes kapcsolat az emberek között súlyos fertőzésveszélyt jelent.

  • Egészségügyi eszközök és minták szállítása.
  • Információszerzés.
  • Fertőtlenítés.
  • Arcfelismerés alapú elemzés.
  • Figyelmeztetés, hogy a személy ne hagyja el otthonát vagy térjen vissza oda.
  • Figyelmeztetés maszki viselésére.

Végszó

Habár itt-ott felbukkannak reménykeltő hírek, sajnos még messze a járvány vége. Ezekben az időkben nagyon fontos, hogy a saját kényelmünket félretegyük és közösen együttműködve őrizzük meg egymás egészségét. Tartsuk be a social distancing alapelveit, gondoljunk embertársaink egészségére és segítsünk, ahol lehet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét