A termosztát célja egy adott rendszer hőmérsékletének szabályozása. Az otthoni, fix helyre elhelyezett alap készülékek eredetileg vezetékkel kapcsolódtak a hűtő-fűtő rendszerhez, majd egyre népszerűbbé vált a vezetéknélküli termosztát is. Az okos eszközök terjedésével pedig megjelent a teljes mértékben hordozható termosztát is.

Vezetéknélküli termosztát vs hordozható termosztát

A termosztát egyik célja a hőmérséklet figyelése is, ezért általában fix helyre szokták elhelyezni a hűtő-fűtő rendszerrel való kommunikációtól függetlenül. Leggyakrabban falra szerelik, de egy bútordarab is ideális hely lehet. A lényeg, hogy pontosan tudja mérni a hőmérsékletet a helyén. A Hometech Magazine cikke szerint a természetes légmozgás útjába kell elhelyezni a készüléket.

A vezetéknélküli termosztát legfontosabb előnye az, hogy a beüzemelése viszonylag egyszerű, hiszen nem kell plusz kábelekkel vesződni. A kommunikáció típusa ellenére azonban nem feltétlenül hatékony megoldás valóban hordozni is ezeket a készülékeket, hiszen zárt helyeken, vagy az ablakba helyezve nem tudja pontosan mérni a beltéri hőmérsékletet.

A “hordozható termosztát” két megoldást jelenthet: az egyik a távirányítóval való vezérlés, a másik pedig az okos termosztát, amely wifire kapcsolódva kommunikál okostelefonunkkal, tabletünkkel.

Mi az az okos termosztát?

Az okos termosztát olyan készülék, amely wifin keresztül kapcsolódik a netre és működése távolról szabályozható okostelefonunkról, tabletünkről vagy hasonló eszközeinkről.

Az aktuális választékot átnézve már az alap készülékeknél is sok hasznos funkciót találhatunk. A programozható termosztát típustól függően más-más lehetőségeket kínál, leggyakrabban nap, vagy napszak szerinti beállításokat adhatunk meg. Ha például napközben nem tartózkodunk a lakásban, pazarlás erőltetni a hűtést vagy a fűtést. Elég csupán arra az időszakra kellemes értékeket megadni, amikor biztosan otthon vagyunk.

Az automatizálás segítségével sokkal hatékonyabb energiafelhasználást érhetünk el.

Az okos termosztát ezeket a funkciókat egészíti ki, általában rugalmasabb programozhatóságot kínálva és természetesen sokkal nagyobb mozgásteret. Mármint fizikai értelemben. Lássuk az okos termosztát előnyeit és hátrányait!

Mik az előnyei?

A Vertex Mechanical cikke remekül összefoglalja az okos termosztát előnyeit és hátrányait. Az előnyök közé tartozik:

  • Távolról is szabályozhatod a lakás hőmérsékletét, illetve ellenőrizheted a hűtő-fűtő rendszer állapotát. Ha például váratlanul el kell utaznod, az alap programozást felülbírálva beállíthatod, hogy ne legyen feleslegesen felfűtve a lakás estére. De utazás közben azt is láthatod például, ha elromlott a fűtés, így időben értesülsz a bajról.
  • Spórolhatsz a villanyszámlán, hiszen a legtöbb készülék statisztikát is biztosít az energiafelhasználásról.
  • Ezzel pedig a környezettudatosabb energiafelhasználásban is segíthet, amivel nem csak a pénztárcád, hanem a bolygó is jól jár.
  • A vezérlésre használt applikáció általában egyszerű beállítási lehetőségeket biztosít.
  • Ráadásul kényelmes is, hiszen a mobilod általában kartávolságban van, míg a szabályozó egység vagy a távirányítója valószínűleg nem.

Mik a hátrányai?

A sok előny azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül le kell cserélned az aktuális készülékedet egy okos termosztátra.

A legfőbb ellenérv az, ha nem használnád ki az okos készülék adta lehetőségeket. Lehet, hogy nincs szükséged a távoli vezérlésre, vagy már eleve hatékony és gazdaságos a rendszered. Ebben az esetben csak plusz kiadást jelent.

Vagy olyan kiadást, amit a rendszer hatékonyságának növelésére is fordíthatnál. Jobb szigetelés? Egy új ablak? Te döntesz!

Tippek a termosztát kiválasztásához

A termosztát kiválasztásával kapcsolatos tippjeink forrása a Service Champions blogja volt.

  • Ellenőrizzük, hogy milyen termosztát típusok kompatibilisek a jelenlegi rendszerünkkel!
  • Válasszuk ki a megfelelő típust a következők alapján: kompatibilitás; kialakítás, használhatóság és funkciók; ár; 
  • Négy fő típusból választhatunk: mechanikus, digitális, programozható, okos.

Végszó

A “hordozható termosztát”, vagyis a távolról is vezérelhető okos készülék kényelmes használatot és jobb energiafelhasználást biztosít a vásárlónak. Az okos termosztát távolról is vezérelhető például okostelefonunkról, sok beállítási lehetőséget kínál, ráadásul a mérési statisztikái is hasznosak. A választásnál a fő kérdés csak az, hogy kihasználod a funkcióit? 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét