A jövő a nyakunkon van, az okos eszközök, maga az okos város koncepciója gyökeresen megváltoztatják az életünket. A folyamat már elkezdődött, de közel sem járunk még a végén. 

Nem ismerjük még maradéktalanul az okos városban lévő életmódot, de azért összejött már valamennyi tapasztalat ezen a téren.

Ha nem tudod mit jelent pontosan az okos város, smart city kifejezés olvasd el ezt és ezt.

Okos város – csökkenő környezetszennyezés

Sok irányból meg lehet közelíteni az okos város fogalmát, viszont talán  a legnagyobb hosszútávú haszna a környezet terhelésének csökkentése. A stockholmi példánál jelentős mértékben 40%-kal csökkentették a nagyváros szén-dioxid kibocsátást. Mindezt olyan módon, hogy nem ez volt az elsődleges cél. Ez csak a kellemes mellékhatás.

Az okos város koncepciójába ugyanakkor beleférhet a szemét kezelése is. A legutóbbi jelentések szerint Dánia a jelenlegi legnagyobb szeméttermelő átlagosan 781 kg/év/fő hulladékkal (Magyarországon 385 kg-ot termelünk fejenként). Nyilvánvaló hogy itt életmód szintjén érdemes valamilyen változtatást eszközölni. 

Hosszadalmas lenne kitérni arra, hogy milyen módon lehet ezt smart city szinten kivitelezni. Egy rendszer ami jutalmazza a kevesebb hulladék termelésért felelős lakosokat, összetett. 

  • Ki kell dolgozni a mérés módszertanát és a gyakorlatban elültetni
  • Igazságos, vagy ahhoz közelítő megoldást kell találni a motiváció fenntartására
  • a lakosságnak pedig el kell fogadnia és alkalmaznia a módszert (ez utóbbi egy jó motivációs környezetben egyszerűbb lehet persze)

Milyen módon befolyásolja az okos város az életmódunkat?

A tisztább levegő, kellemesebb környezet előnyeiről valószínűleg senkit nem kell győzködni. Ez viszont nagyobb felelősséget is von maga után. Egy olyan rendszerben, jelentősebb szerephez jutnak az emberek, nem lehet többé a vezetőket hibáztatni. Legalábbis nem mindenért.  Ha mindenki megérti és elfogadja a felelősségét, illetve elfogadja a fejlődést, nagyon szép jövő elé nézünk. 

Csökken a stressz?

Valószínűleg igen. 

A jobb várostervezés jobb életkörülményeket képes biztosítani. Mitől vagyunk stresszesek? Nagy a forgalom, nem tudunk megpihenni, sok a kiadásunk, káoszban élünk stb.

A felsoroltak közül mindegyikre hathat a várostervezés.

Gondolkozzunk kicsiben?

Egy okos város sokkal több mint a részeinek az egésze. Nem csak hardverek összehangolt működésére van szükség, hanem kreatív hozzáállásra is. Ugyanúgy mint egy okos otthon kialakításában.

Azzal nem származik előnyünk ha hűséges férjként hazaállítunk egy okos porszívóval kedvesünk elé, aztán magára hagyjuk azzal, hogy itt az eszköz, már meg tudja oldani a takarítást és majd több ideje lesz.

Háziasszonyként pedig nem biztos kezdeni tudunk valamit egy ilyen eszközzel, valójában elképzelhető hogy nem is igazán fogjuk megérteni mire jó ez. 

Egészen addig, amíg össze nem hangoljuk a két fél elképzeléseit, nincs esély az életmód javítására, sőt stresszhelyzetet is teremthetünk.

Azonban ha a férj azt mondja hogy magára vállalja a porszívózás terhét, és egy okos eszközzel gyakorlatilag automatizálja otthon a porszívózást, az mindenki számára jó megoldás lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét