Nincs is annál demotiválóbb érzés, mint amikor a takarítás végeztével látjuk, hogy az udvarról berohanó gyerekek frissen és gyorsan megszüntetik az elért eredményt. De ugyanez igaz lehet a házikedvencekre, vagy az éjszakai kajálás közben bénázó férjekre is. Sőt, az sem kellemes, amikor a pokolian hosszú nap végén rájövünk, hogy amúgy még fel kéne takarítani a lakásban is. Az okos porszívó szerencsére rengeteg ilyen jellegű helyzeten segíteni tud.

Az okos porszívó előnyei

A robotporszívók egyre népszerűbbé válnak a vásárlók körében, ami részben annak is köszönhető, hogy praktikusak. Régebben borsos áruk miatt sokak számára csak egy újabb felesleges luxuscikket jelentett, azonban az árak barátságosabbá válása egyre többeket meggyőzött a koncepció létjogosultságáról. Az eszközök egy okosabbak és hatékonyabbak lettek, teljes potenciáljukat azonban még messze nem érték el. Következzen néhány előnyük.

Időt és energiát lehet velük spórolni.

Az okos porszívó képes arra, hogy felügyelet nélkül, távollétedben is feltakarítsa a lakást az általad beállított ütemezés szerint. Mennyivel jobb, ha a munkából hazaérve egy tiszta otthon vár rád?(Nagyjából) önállóak. A középkategóriás robotporszívók legnagyobb része már egészen okosan képes navigálni a lakásban, megbirkózik kisebb akadályokkal

Automatikus töltés

Akkumulátoruknak köszönhetően szabadon képesek a lakásban mozogni, ráadásul alapfunkciónak számít manapság a töltőállomásra való visszatérés képessége is. Amikor az eszköz érzékeli, hogy lemerülőben van az akkumulátora, akkor automatikusan visszatér a dokkolóra, majd töltést követően folytatja feladatát.

Távvezérlés

A legtöbb robotporszívó (a korábbi cikkünkben szereplő darabhoz hasonlóan) egy okostelefonra telepíthető app segítségével vezérelhető. A Mi Home appot például úgy tervezik, hogy bárki használni tudja, ráadásul a beállítás menete sem túl bonyolult. Fontos: ezek az eszközök már nem csak a technika iránt érdeklődőknek, hanem idő és energia híján lévő átlagembereknek készülnek.

A legtöbb típust könnyű fenntartani

A népszerűbb típusok közös tulajdonsága, hogy viszonylag kevés időt kell rászánni a karbantartásukra, tisztításukra és alkatrészeik cseréjére. Az energia- és az időspórolásnak eléggé ellent mondana az, ha mondjuk 10-12 lépéses művelettel kellene az eszközből kiszerelni a portartályt, vagy vizet cserélni benne.

Egyre olcsóbbak

Természetesen ezen termékek között is vannak hihetetlenül drága, prémium kategóriás darabok. Azonban sok elérhető árú, megfelelő teljesítménnyel és gazdag funkciókínálattal bíró okos porszívó közül is válogathatnak a vásárlók.

Már nem feltétlenül csak porszívózni tudnak

Az egyik újítás a robotporszívóknál a felmosó funkció megjelenése volt. Egy kis tartály és felmosó segítségével a makacsabb felületre száradt szennyeződésekkel is boldogulni tudnak már bizonyos típusok.

Rengeteget segít az idősek, vagy a korlátokkal élők életén

Az okosporszívók automatizált funkciói, akkumulátorra alapuló működése és apró mérete sokat segít azoknak, akik nehezebben mozognak. Olyan helyekre is be tudnak jutni, ahová egy nehezen mozgó, hajoló ember már problémásan érne el, például szekrények, ágyak alá.

Könnyű tárolni

Kicsi a lakás? Nem gond! A robotporszívók általában körülbelül fél méter átmérőjű, lapos eszközök, dokkoló állomásuk pedig szintén elég kicsi.

Az okos porszívó hátrányai

Természetesen itt is beszélni kell bizonyos kompromisszukról. A robotporszívók például még nem tudnak mit kezdeni a lépcsőkkel, ami elég komoly hátrány egy nagyobb, többszintes épület esetén. Bár pozitívum is egyben, mert így legalább otthon nem kell félnünk a Skynettől.

Legfeljebb egy újabb Terminátor folytatástól…

További hátrány a takarító képességek viszonylagos korlátozottsága, illetve a típusok közti nagy szórás. Egy közép-, felső középkategóriás készülék már egész nagy százalékban feltakarítja a szennyeződéseket, illetve még a szőnyegekkel is megbirkózik valamilyen szinten, de egy nagyobb teljesítményű kézi porszívó szívóerejét vagy egy kézi felmosás eredményét már nem feltétlenül tudja produkálni. Amikor számodra ideális készüléket keresel, nézd meg, hogy milyen felületek vannak otthonodban és nézz összehasonlító teszteket a különböző típusokról! Kutatás közben találtam egy Vacuum Wars nevű angol nyelvű Youtube-csatornát, ami konkrétan erre a témára szakosodott. Itt a Roborock S5-öt tesztelték:

A harmadik negatívum az áruk. Mint említettem, az okosporszívó árak már mérséklődtek az elmúlt pár évben, azonban még mindig százezer forint körül érdemes gondolkodni, ha az ember ilyesmibe akarna befektetni. Ha nagyobb egybefüggő, vagy kisebb küszöbökkel elválasztott területet kell rendszeresen takarítani, esetleg nagyon kevés időd van, akkor viszont mindenféleképpen jó döntés lehet egy ilyen okos eszköz beszerzése.

Utoljára jöjjön néhány kialakításból fakadó gond, amelyekkel a fent említett az S5-nél szerencsére nem igazán kell számolni. Bizonyos olcsóbb készülékek kialakítása nem éppen túlzottan átgondolt, ezért a kiáramló levegőt némelyik darab pont a szennyeződések irányába fújja ki. Ez a gond felbukkanhat az oldalkeféknél is. Az olcsóbb/egyszerűbb típusoknál felmerül a nem hatékony navigáció is, ami miatt a takarítandó felületnek csak egy kis százalékát fedi le a készülék munka közben.

Hogyan tájékozódik a lakásban az okos porszívó?

A cikk végén jöjjön egy pár szó a navigáció, illetve annak a hatásfoka kapcsán.

A drágább, “okosabb” okosporszívók rengeteg szenzort, kamerát tartalmaznak, amelyek alapján képesek önállóan létrehozni otthonod térképét. Ezt eltárolják és ez alapján egész ügyesen tudnak tájékozódni a lakásban. Ez alapján olyan funkcióval is rendelkezhetnek, hogy például egy kijelölt helyre tudnak menni, vagy kijelölhetsz nem takarítandó területeket is a térképen.

A kevésbé bonyolult készülékek is rendelkeznek szenzorokkal, viszont ők csak előre meghatározott mintázatok, esetleg véletlenszerű irányválasztás alapján képesek mozogni a szobában. Algoritmustól függően az utóbbi módszer lehet egészen hatékony és kimondottan szörnyű is. (Mint például a nagyon rossz számokat mutató Vava nevű készülék esetében is.)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét