Előző cikkünkben a különböző okos otthon platformok kapcsán írtunk. Most a Google Home lesz a téma.

Az okosotthon platformok rövid jellemzéséről

A különböző gyártók és márkák által biztosított okos otthon platformokat én három részre osztom:

 • A gyártó vagy a márka általános koncepciója az okos otthon megoldás kapcsán,
 • a gyártó vagy a márka saját nevével fémjelzett termékei,
 • a platform által támogatott eszközök listája.

Ezt a három kategóriát fogjuk használni a Google okos otthon koncepciója kapcsán is.

A Google Home koncepciója

Az első Google Home termék a… Google Home nevet viselő okos hangszóró volt 2016-ban, amelyet a cég a rendkívül népszerű Amazon Echo ellen küldött harcba. A Google fő célja az volt, hogy egy egyszerűen használható, ízléses eszközt biztosítson a felhasználóknak, amely a Google Asszisztens nevű szogláltatásukra alapul. (Rövid leírásunkat a cikk végén találod, a témával foglalkozó teljes cikkünket pedig itt.)

A hangszórók után a Google Home Hub is megjelent a márka termékei között, ami a kompatibilis okos otthon eszközök korlátozott mértékű összekapcsolására és vezérlésére is alkalmas. (A hubokról készült teljes cikkünket ide kattintva érheted el.) Ugyanúgy a Google Asszisztens adja a lelkét, viszont már rendelkezik kijelzővel is, amely segítségével digitális fényképkeretként működhet, de akár filmet is lehet rajta nézni. Sajnos nem rendelkezik Zigbee vagy Z-Wave támogatással, tehát a

A Google Home fő termékei

Vezetéknélküli hangszórók

Ebbe a termékcsoportba a Google Home, a Home Mini és a Home Max tartozik. Ami közös bennük:

 • wifire csatlakoznak,
 • a Google Asszisztens segítségével kétirányú szóbeli kommunikációra képesek és annak a beállításai, kiválasztott extra képességei határozzák meg funkcióik nagy részét,
 • csupán néhány fizikai kezelőszervvel rendelkeznek.

A Mini egy apró, olcsó, amolyan belépőkategóriás eszköz, míg a Max egy kifinomult audiorendszerrel és finomhangolásra alkalmas szenzorokkal felszerelt termék. A Google Home új generációja részét képezi az előbb említett, korlátozott funkciókkal bíró beépített hub is.

Google Home Hub

A Google Home Hub első generációja 2018-ban jelent meg és neve ellenére sajnos szintén nem rendelkezik Zigbee vagy Z-Wave támogatással, tehát egy teljes okos otthonos hálózatot nem lehet vele kiépíteni.

A kijelző, mint említettem, néhány extra funkcióra is használható. Médiafogyasztásra ideális, bár hét colos kijelzője viszonylag kicsi, illetve a Google Fotók szolgáltatással szinkronizálva megjelenítheted rajta kedvenc felvételeidet is. Adatvédelmi okokra hivatkozva nem szerelték fel kamerával, így nem tudod videotelefonálásra használni.

Nest

A Nest egy okos otthon megoldások széles tárházát kínáló márka. Habár nem a Google Home brand alá tartozik, fontos megemlíteni, hiszen ez a cég is a Google tulajdonába tartozik. Ebből következő, hogy a Home és Nest termékek támogatják egymást.

És hogy milyen termékek tartoznak a Nest portfóliójába? Javarészt vezetéknélküli alapon működő okos eszközök, mint például termosztátok, különböző kamerák, biztonsági rendszerek és ahhoz kapcsolódó szolgáltatások, illetve füstjelző berendezések.

Kompatibilis eszközök

A Google Home termékek több, mint 150 márka 10000 különböző eszközét támogatják.

A Google Asszisztens rövid jellemzése

 • beszéd alapon kommunikál, tehát szóbeli parancsokat értelmez és szóban is ad választ,
 • ezt egy felhőalapú mesterséges intelligencia segítségével végzi, tehát az adatfeldolgozás nem a helyi eszközön történik,
 • a Google saját szolgáltatásai mellett folyamatosan bővülnek a képességei, például
  • naptár és riasztások menedzselése,
  • keresés a neten,
  • zenelejátszás,
  • okos otthon eszközök vezérlése,
  • vásárlás,
 • magyar nyelvet még egyelőre nem támogat,
 • viszont kipróbálhatod az Android alapú készülékeden is.

Az egyes képességek “actions” néven futnak, ezek a Google Playhez hasonlóan telepíthetjük ezen a honlapon keresztül.

 


Kép: [forrás]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét