A fogyasztásmérő egy olyan eszköz, aminek a segítségével a valós idejű energiafogyasztást tudjuk vizsgálni, mérni. 

Az elektromos eszközök adatlapja általában tartalmazza  a névleges fogyasztási adatokat, viszont a valós idejű fogyasztást ezek alapján nem lehet meghatározni.

A valós fogyasztást egyébként sem egyszerű kiszámítani egy háztartásban. A fogyasztásmérő eszközök azonban a rajtuk átfolyó áramot mérik így sokkal pontosabb, életszerűbb adatokat határozhatunk meg a segítségükkel.

Miért érinti a fogyasztásmérő témája az okos otthont?

Ahhoz hogy egy jól funkcionáló okosotthont tudj kiépíteni, sok elektromos áramot fogyasztó eszközt fogsz használni.

Igaz hogy ezen eszközök nagy része nem tartozik a tipikusan magas fogyasztású elektronikai cikkek közé, viszont jellemzően folyamatosan feszültség alatt állnak. Egyébként is ha jobban belegondolsz a technológia fejlődésével akkor jutunk előrébb, ha  az erőforrásokat optimalizáljuk.

Nem csak a villanyszámláról van szó (habár arról is), hanem inkább arról hogy az okos otthon ne csak múló hóbort legyen számunkra. Csökkentsük a terhelést ahol csak lehet.

Mennyire pontos egy fogyasztásmérő?

Persze a fogyasztásmérők sem minden esetben megbízhatóak. Pontosabban nem mindegy mit is mérünk vele. Egy egyszerűbb fogyasztó mint amilyen egy izzó, vagy esetleg egy mosógép, viszonylag megbízhatóan mérhető egy olcsóbb teljesítménymérő eszközön is.

Azonban az olyan eszközök, amiket az okosotthon építéséhez jellemzően használunk, jóval érzékenyebb energiafogyasztók. Mivel eleve kisebb feszültségeken működnek ezek az eszközök, mint egy mosógép, sokkal pontosabb mérésekre lesz szükség ahhoz, hogy valós adatokat tudjunk kiszedni belőlük.

Pontosan mit mér a villamos fogyasztásmérő?

A pontos feszültséget és az átfolyó áramot, ebből kiszámítja ki a felvett teljesítményt: P=I*V esetleg a beállított egységár alapján a költséget is.

Mi a különbség a digitális és az analóg fogyasztásmérő között?

az analóg az átfolyó áram által generált mágneses mező segítségével forgat egy mechanikus számlálót. a számláló teljes energia megvonás után is megtartja a mérési eredményeket.

a digitális közvetlenül a mágneses mezőt méri és folyamatosan rögzíti a mért értékeket egy belső tárolóba. szükséges egy akkumulátor vagy elem használata, hogy ne veszítse el a mért adatokat.

Milyen fogyasztásmérőt ajánlunk?

Az analóg mérőműszer egyszerűbb, és folyamatos mérést tesz lehetővé, de már elavult. Digitális társa sokkal több funkcióval bír, de érdemes odafigyelni a minőségre. Igaz az, hogy a digitális fogyasztásmérők piacán a magasabb árú eszközök pontosabb mérésre is képesek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét