Rohanó tempójú hétköznapjainkban a család, a karrier és életünk más területei között egyre nehezebben tudunk egyensúlyt találni. Az idő- és enerigaigényes házimunkát azonban megkönnyítik a különböző technológiai fejlesztések. Ezek közé tartozik az okos konyha is.

Mi az az okoskonyha?

Az okos otthon egy egymással kommunikáló szenzorokból és végrehajtó eszközökből álló, automatizálható, távolról központosított módon irányítható hálózat, amelynek célja az életed kényelmesebbé tétele a modern technológia segítségével. Az okoskonyha ennek a koncepciónak az alapköve lehet a jövőben.

Így könnyítenek életeden az okoskonyha eszközei

Az eszközök irányítása egy okostelefonos alkalmazáson keresztül

Az okosotthon részeként a legtöbb okoskonyha eszköz távolról is irányítható egy okostelefonos alkalmazáson keresztül. Az azonos platformokat támogató termékekből egy igazán összetett hálózatot lehet létrehozni, amellyel eseményekhez rendelkhetünk bizonyos automatizált funkciókat. Ilyen lehet például a páratartalom megnövekedése esetén a konyhai páraelszívó bekapcsolása, a hőmérséklet növekedésével a termosztát automatizált szabályzása vagy egy durva folt eltüntetése a robotporszívó riasztásával. A modern konyha különböző okos eszközeinek segítségével akár az étel készítésének egyes folyamatait is automatizálhatja, vagy távolról értesítést kaphat róluk, miközben családjával, szeretteivel foglalkozik közben. Érdemes egy pillantást vetni a Whirlpool vezérlőpult jellegű megoldására is ebben a videóban.

A segítő virtuális kéz

A beépített digitális asszisztenseket tartalmazó eszközök, mint például a Google Home Show rengeteg segítséget tudnak nyújtani a konyhában. A(z egyelőre magyar nyelven még nem elérhető) szóban történő vezérléssel információkat, segítséget kereshetünk a neten, amely a kijelzővel rendelkező eszközöknél különösen jól tud jönni, vagy terméktől függően elérhetjük “tanácsadóinkat” is rajtuk keresztül.

Okoshűtő

A Samsung okoshűtő meglehetősen komplex funkciókkal és kommunikációs lehetőségekkel is rendelkezik. Egy hatalmas kijelző található az elején, amelyre fényképeket, jegyzeteket tehetünk ki, helyettesítve a klasszikus hűtőmágneses megoldást. Ráadásul külön hőfokokat is beállíthatunk bizonyos élelmiszereink, italaink számára.

Okos kávéfőző

Avid koffeinfüggőként sokszor tapasztaltam azt, hogy a munkám legkritikusabb pontjain kell azonnali kávéutánpótlás… és hogy gyakran ilyenkor fogy ki valami. A HVG által is bemutatott Nespresso Prodigio éppen az ilyen problémákat tudja orvosolni. A letisztult külsejű, prémium kategóriás kapszulás okos kávéfőző egy okostelefonos alkalmazáson keresztül vezérelhető és például jelez, ha fogyóban van a nektár vagy éppen után kell tölteni a tartályát. Sajnos netes kommunikációt azonban nem támogat.

Okos kuka?

Bizony! Danny Winget videójában bemutat egy szóbeli paranccsal vezérelhető, mozgásérzékelővel ellátott kukát. Egyszerű, praktikus eszköz.

Okostányér

Érdekesség a SmartPlate TopView okostányér, amely analitikai eszközeivel azonosítja, megméri és elemzi a különböző élelmiszereket, segítve Téged az egészséges életmódod fenntartásában.

A kép forrása: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét