Nemrégiben részletes felmérés készült arról, hogy napjainkban hogyan alkalmazzák a különböző smart technológiákat az “okos város” elv megvalósítására a világ 50 nagyvárosában.

Mi az az okos város?

“A dolgok internete” körbevesz minket. Az okostelefon, okostévé, okos otthon eszközök vagy az egyre okosabbá váló autó a nyilvánvaló példák közé tartozik, azonban a smart technológiák jelentős része láthatatlanul befolyásolja életünket.

Az “okos város” módszertan keretében a modern digitális technológia segítségével javítják például a környezetünkben elérhető szolgáltatások hatékonyságát, a közlekedést, a környezetvédelmet vagy a gazdasági termelést. Ez nem csupán technológia fejlesztést jelent, hanem egyfajta elvrendszert, amelynek részét képezi a lakosság bevonása is. Ebben a cikkünkben a leggyakrabban alkalmazott irányzatokról szólunk.

okos város

#1. Tömegközlekedés

A közlekedés hatékonyságának növelése évezredek óta jelenlévő törekvés. A rohanó tempójú életmódunk és a környezetszennyezés súlyossága azonban a modern városokban egyre súlyosabb problémákat okoz, legyen szó akár párszázezres, akár több tíz milliós lakosságú településekről. A káoszból, szervezetlenségből fakadó dugók és balesetek rengeteg idő- és erőforrás veszteséget okoznak, legfőképpen pedig a lakosok testi épségét is veszélyeztetik.

A tömegközlekedés azonban hatalmas mértékben csökkentheti a város forgalmi terhelését. Az ingázók saját járműből való átcsábításához többek között a következő tényezőket kell optimalizálni:

 • Növelni a szállítható személyek számát.
 • Lerövidíteni a menetidőt.
 • Az útvonalakat és a megállók helyét folyamatosan optimalizálni kell.
 • …mindezt úgy, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat (üzemanyag, pénz, gépállomány) a lehető legjobban használják ki.

Az okos technológiák alkalmazása hihetetlen mértékben megnöveli a megfigyelt tényezők számát. Mennyire használják ki az utasok a járműveket? Mely útvonalakat kell módosítani? Hol merülnek fel problémák? Melyek a felesleges járatok? Egy komplex megfigyelő és elemző rendszerből azonban nem csak közvetetten profitálhatnak az utasok.

Például Malmö városában a buszok rendszerét egészítették ki okos eszközökkel, amely folyamatosan figyel minden egyes járművet a flottában. Az elemzések alapján az utasok testreszabott információkat kaphatnak az úticéljuknak legmegfelelőbb útvonalakról, ráadásul a rendszer összeköttetésben áll a forgalmi lámpák központi vezérlőjével is!

Az alkalmazás mértéke a vizsgált városokban: 74%.

#2. Közlekedés az okos város útjain

A jelentés keretében vizsgált városok jelentős része rendelkezik a közlekedést figyelő és menedzselő rendszerrel. Ezekre azért van szükség, hogy az eleve túlterhelt úthálózaton biztosítsák a forgalom akadálytalan haladását – a klasszikus megoldás túl merevek és időigényesek a gyors elemzések és megoldások biztosítására.

Koppenhágában 380 intelligens közlekedési lámpát szereltek fel, amely a kerékpárosokat és buszokat részesíti előnyben, illetve rendezvények után segít felszabadítani az úthálózat a megnövekedett forgalomtól. A tesztidőszakban egy adott városrészben működtek a lámpák, a kezdeti siker után pedig városszerte telepítették őket.

Az alkalmazás mértéke a vizsgált városokban: 72%.

#3. A vízszint figyelése

Számos városban alkalmaznak smart szenzorokat a csatornák, folyók, tavak vízszintjének megfigyelésére. A folyamatos monitorozással a lakosság és a hatóságok időben értesülnek az áradás-veszélyről, amely nem csak az anyagi károk mértékét csökkentheti, hanem emberéleteket is menthet.

Az alkalmazás mértéke a vizsgált városokban: 72%.

#4. Videó alapú megfigyelő és elemző rendszer

Az intelligens elemző eszközökkel támogatott kamerarendszerek számos célt szolgálhatnak. Például:

 • Segíthetnek a bűnözés mértékének csökkentésében.
 • Pontosabb képet mutathatnak a balesetekről.
 • Demográfiai felméréseket lehet velük végezni.

Sokan tartanak attól, hogy egy ilyen jellegű rendszer megszüntetné az egyéni magánszféra szentségét, leggyakoribb példaként Kínát említve. A keleti óriás esetében azonban ki kell emelni a megfigyelő rendszerek egyik legnagyobb pozitívumát is: a valósidejű elemzés segített abban, hogy megfigyeljék a potenciális koronavírus fertőzöttek mozgását és ellenőrizzék azt, hogy kivel léptek kapcsolatba. A járvány terjedésének megakadályozása terén a rendszer hatalmas segítséget nyújtott.

Az alkalmazás mértéke a vizsgált városokban: 72%.

#5. Közvilágítás

A közvilágítást jó ötlet egy smart rendszerre bízni, mivel a rugalmasabb keretek jobb kihasználtságot és a visszajelzésekből származó adatok az erőforrások jobb beosztását eredményezik.

Az alkalmazás mértéke a vizsgált városokban: 68%.

Az okos város módszertan további gyakori alkalmazási területei

 • #6. Időjárás-előrejelzés (68%)
 • #7. Légminőség és légszennyezettség figyelés (68%)
 • #8. Vízhasználat (66%)
 • #9. Tűz- és füstjelző rendszerek (66%)
 • #10. Vízminőség-elemzés (64%)

Végszó

A fent említett példákból látható, hogy az “okos város” elv egyre inkább megjelenik a hétköznapokban is. Te mit gondolsz róla? Oszd meg velünk véleményedet a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét