Az okos otthon könnyebbé teszi az életet. Ez a kijelentés azonban nem csak a kényelem oldaláról értelmezhető, hiszen a központosítottság, a távvezérlés és távellenőrzés lehetősége az idősek és korlátokkal élők, illetve hozzátartozóik számára is rengeteg segítséget adhat a mindennapokban.

Okos egészségügyi eszközök

Az idősek, korlátokkal vagy súlyos betegséggel élők számára rengeteg előnnyel járhatnak az egyre kisebbé és “okosabbá” váló viselhető egészségügyi eszközök. Ezeken keresztül saját maguk, illetve távolról gondozóik vagy hozzátartozóik is ellenőrizhetik egészségügyi állapotukat, vagy riasztást kaphatnak veszélyhelyzet esetén. Az egyik leghétköznapibb példa egy ilyen helyzetre egy vérnyomás- és szívritmus mérővel rendelkező okosóra: egyszerű és kényelmes eszköz, amely értesítést is küldhet arról, ha baj van.

Okos kamerák

Az okos kamerák szolgálhatnak biztonsági célokat is, de használhatjuk őket idős vagy beteg hozzátartozóink állapotellenőrzésére is. A korábbi merev, rögzített megoldásokkal ellentétben napjainkban ezt már bármikor megtehetjük mobilet és egy okostelefon segítségével. Fontos, hogy a folyamatos videostreamelésre alkalmas kamera mellett rendelkezzünk megfelelő sávszélességet biztosító internetkapcsolattal is!

Okos érzékelők

Ha szeretteink biztonságáról akarunk gondoskodni, az okos otthont felszerelhetjük különböző okos érzékelőkkel is. Rengeteg mozgás-, füst és tűz-, illetve gázszivárgás észlelő készülék áll rendelkezésünkre.

Automatizálás

A különböző ütemezésekkel, vagy események egymáshoz rendelkezésével rengeteg “felesleges” mozgást megspórolhatunk szeretteinknek. Például a világításrendszer automatizálásával nem kell felkelniük a kapcsolók állításához, vagy egy okos porszívó is feltakaríthatja helyettük a lakást. Néhány gombnyomással hatalmas életminőségbeli javulást érhetünk el.

Központosítottság: az igazi okos otthon legnagyobb előnye

Az okos otthon nem csak azt jelenti, hogy rengeteg smart eszközzel rendelkezünk, hanem hogy központosított módon vezérelhetjük őket. Vásároljunk olyan eszközöket, amelyek egy platformhoz tartoznak, így akár egyetlen központi felületen, vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül vezérelhetjük otthonunkat! Egy idős, mozgásában korlátozott személy élet nagyban leegyszerűsíti, ha egy központi felületről intézheti dolgait.

Hangvezérlés

A digitális asszisztensek fejlődése sokat segíthet a mozgáskorlátozottsággal együtt élők számára. Helyváltoztatás vagy megterhelő, esetleg kivitelezhetetlen mozdulatok helyett egyszerű szóbeli parancsokkal vezérelhetik otthonuk eszközeit – és ez már nem csak egy sci-fibe illő vízió.

Az okos otthon és a rugalmasság

Napjaink egyik legfontosabb tényezője a mobilitás, az okos otthon pedig rengeteg segít ennek fenntartásában. Legyen szó egy egyszerű állapotellenőrzésről, vagy akár baj esetén a lehető leggyorsabb beavatkozásról, a különböző smart eszközök segítséget jelenthetnek. Nincs szükség megfizethetetlenül drága rendszerekre és fix menetrendre: a modern technológia segítségével rugalmas maradhat a menetrendünk még állandó készültség mellett is.

Kép: [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét