Az okos otthon koncepciójának a legnagyobb előnyét a bővíthetőség jelenti. A már meglévő rendszerünket folyamatosan bővíthetjük különböző kiegészítőkkel, szenzorokkal és kapcsolókkal, melyek újabb és újabb hasznos funkciókat hoznak el hétköznapjainkba. A következő cikkünkben mutatunk néhány példát ezekre a szenzorokra.

Gyakran használt okos otthon szenzorok és kapcsolók

Számos célból építhetünk ki vagy bővíthetünk egy okos otthont – a funkciók tárháza kimeríthetetlen. 

Ha biztonságról van szó, a nem kívánt vendégek és a balesetek ellen is felkészülhetünk, távvezérlő funkciókat integrálhatunk a rendszerbe és a különböző lehetőségek összekapcsolásával automatizálhatunk is bizonyos tevékenységeket a kényelem érdekében. 

Mozgásérzékelők

Mozgásérzékelő szenzorokat jó pár célból alkalmazhatunk. Az első dolog, ami eszünkbe juthat, az az okos riasztórendszer bővítése – ha éppen üres otthonunkban felbukkanna egy nem várt vendég, akkor például a mozgásérzékelős kamerák rögzíthetik a tevékenységét és riasztást is kaphatunk róla.

Azonban szeretteinket máshogy is védhetjük ezekkel a szenzorokkal. Ha például kisgyerek van a családban, bizonyos területekre nem feltétlenül jó, ha betéved. Ilyen lehet mondjuk egy otthoni műhely ahol veszélyes vagy törékeny eszközök találhatóak, vagy akár egy medence is.

A mozgásérzékelők továbbá kényelmi célokat is szolgálhatnak, például az okos világítással összekötve automatizálhatjuk otthonunk ezen funkcióját is. Az energiafogyasztás csökkentésében is segíthet, például a nem használt helyiségekben aktivitás hiányában lekapcsolhatják a világítást vagy a használt eszközöket.

Ajtó- és ablaknyitás érzékelő szenzorok

Ezek az apró kis eszközök jelzik a nyílászáró állapotát. Funkciójuk az előző pontban említett biztonsági rendszert egészíti ki, de ártatlanabb esetben jól jön, ha mondjuk esőre (viharra) számítunk.

Hőmérséklet- és páraérzékelők

Az okos termosztáthoz, klímaberendezéshez vagy párátlanítóhoz/párásítóhoz kapcsolt szenzorok teljes irányítást adnak otthonunk klímájának vezérlése kapcsán. Adott határértékekhez különböző funkciókat rendelhetünk, például bizonyos hőmérséklet felett kapcsoljon be a klíma, vagy az eszközök tartsák egy szinten a beltéri levegő páratartalmát.

Első hallásra talán luxusfunkciónak tűnhet, azonban két nagyon fontos szempontból is igazán hasznosak ezek az eszközök:

  • a klíma szinten tartása megkönnyítheti például az allergiával, légzőszervi, keringési problémákkal küzdő vagy idős szeretteink életét (vagy akár meg is mentheti azt a durva nyári kánikula idején),
  • a páratartalom szabályozásával elkerülhető a penész megjelenése a lakásban.

Fontos: ha a penész már megjelent, tilos szárítani azt. A penész szárításával a levegőbe kerül, belélegezve súlyos betegségeket okozhat. A páratartalom csökkentése csupán megelőzés céljából használható!

Víz és szivárgás-érzékelők

Ha a lakásban valahol vízszivárgás lép fel például csőtörés/dugulás/fagyás miatt, rendkívül súlyos károkat okozhat, de esős időszakban, vihar után a pincét is elöntheti a víz. 

Ezek az érzékelők értesítenek arról, ha baj van, így még időben cselekedhetünk, mielőtt nagy kár következne be.

Tűz- és szénmonoxid érzékelők

Lakástűz esetén a lángok is pusztítóak, azonban a szénmonoxid talán még nagyobb veszélyt képvisel, de ez igaz a rossz kialakítású kémények miatt előforduló gázszivárgásokra igaz.

A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, amely rendkívül mérgező – ezért nagyon fontos, hogy a potenciális veszélyt képviselő eszközök mellett gázszivárgást jelző vagy tűzérzékelő berendezéssel is rendelkezzünk. 

Nem csak a károk megakadályozásáról van szó tűz esetén, hanem egyáltalán a riasztó funkció meglétéről a szivárgásoknál, ami életeket menthet.

Vezetéknélküli gombok, kapcsolók

Az egyik legegyszerűbb okos otthon eszköz a vezetéknélküli gomb, amelyet a rendszerbe integrálva különböző funkciókhoz rendelhetünk hozzá. Például “Robotkutya, hozz egy sört!”

Mi az az okos otthon hub?

Az okos otthon szenzorai gyakran kis mennyiségű energiát felhasználó eszközök és kis kapacitású akkumulátorral, elemmel működnek. A standard wifi ugyan kétségkívül kiváló megoldás a vezetéknélküli kommunikációra, azonban nem célszerű az ilyen kis fogyasztású eszközöknél, mivel nagy energiaigényt jelent a használata. Ráadásul felesleges is, hiszen sokkal nagyobb sebességű adatkommunikációt tesz lehetővé, mint amire ezeknek az eszközöknek szüksége van. A Bluetooth sem célszerű megoldás, mint azt eszköz-eszköz közötti kommunikációra tervezték.

Az ilyen szenzorok gyakran Zigbee vagy Z-Wave vezetéknélküli kommunikációs protokollt használnak, ami egy kis sávszélességű és energiaigényű megoldás. Mivel nem igényel sok áramot, ideális ezeknek az eszközöknek.

A készülékek összekapcsolásához azonban szükségünk lesz egy úgynevezett hubra, egy olyan eszközre, amely hidat képez köztük és az okos otthon többi része között. Teljes cikkünk a témában.

Végszó

Te milyen szenzorokat használsz az okos otthonodban? Milyen funkcióknak látod a legnagyobb hasznát? Írd meg tapasztalataidat, véleményedet a kommenteknél!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét