IoT, azaz Internet of Things, magyarul a Dolgok Internete. De mit is takar ez a fogalom? Miért jó neked? Hogyan kapcsolódik az okos otthon koncepciójához?

Az IoT jelentése

Általános értelmezés szerint az internetes kommunikáció elsősorban emberek között zajlik, ahol a gépek csak magát a folyamatot valósítják meg. Azonban az internet napjainkban már nem csak az emberek, hanem rengeteg “hétköznapi” eszköz közötti kommunikációt is biztosítja.

Ilyen például az okos otthon koncepciója is!

“Az okos otthon egy kétirányú kommunikációra képes digitális szenzorokból és kiszolgáló eszközökből álló hálózat, amelynek célja, hogy kényelmesebbé, gazdaságosabbá, vagy éppen szórakoztatóbbá tegye az életedet modern technikai megoldások segítségével. A rendszer egyik fontos elemét képezi a távoli ellenőrzés és kezelhetőség lehetősége, amely interneten keresztül történik és elég hozzá egy okostelefonos alkalmazás is.”

A Dolgok internete is lényegében ez, azonban nem csak a lakásodra, házadra értelmezve, hanem az egész világra. Egyre több és több internetre csatlakozó eszköz jelenik meg hétköznapjainkban. Automatizált gyártósorok, városmenedzsment és ipari épületautomatizáló rendszerek, önvezető funkciókkal és telemetriával rendelkező autók… és még oly sok minden. Az IoT lényegében az a “platform”, amelyen keresztül ez a sok-sok apró, kommunikációra képes okos eszköz elvégezheti az adatcserét.

az iot jelentése

Az IoT előnyei

Az okos eszközök között áramló adatokból hatalmas statisztikai célú adatbázisokat lehet létrehozni, amelyek segítségével életünk rengeteg folyamatát lehet optimalizálni. Vetítsük egy városra a képet, hogy az okos szenzorok segítségével milyen folyamatokon lehet javítani:

  • Az egyes területek autóforgalmának adott időszakra vonatkozó elemzésével javítható a közlekedés, hogy kevesebb dugó alakuljon ki.
  • A mérések segíthetnek a balesetveszélyes területek átszervezésében.
  • …és a reggeli, illetve késő délutáni bolondokháza javításában.
  • Ráadásul az okos szenzorok segíthetnek a forgalom okozta zajszennyezés problémájának megoldásában.
  • Vagy az olyan hétköznapi szolgáltatások, mint például a szemétszállítás, ne a legforgalmasabb időszakra essen.

Katasztrófa-elhárítás? Kevesebb pazarlás? Jobb és gyorsabb egészségügyi ellátás?

És ez csak néhány utópisztikus példa volt. Az IoT, a Dolgok internete körbevesz minket, életünk részét képezi vagy fogja képezi azért, hogy hétköznapjaink kényelmesebbé váljanak úgy, hogy közben a rendelkezésre álló erőforrásokat hatékonyabban tudja felhasználni az emberiség.

Mekkora a Dolgok internete?

Benson Hougland érdekes TED előadásában hangzott el, hogy már 2008-ban több “dolog” volt az interneten, mint ahány ember. Ez a szám 2014-ben már 10 milliárd eszköz volt!

IoT és okos otthon

Az előző bekezdésben írtak alapján láthatod, hogy az okos otthon érzékelő és szabályzó bigyói mind-mind az IoT, vagyis a Dolgok internete részét képezik, és tulajdonképpen fantasztikus dolgokat tesznek lehetővé.

Kommunikálnak egymással, a központi szolgáltatással, okos telefonoddal, a külső szolgáltatókkal… és persze veled is.

Képzelj el egy teljesen automatizált gyártási, elosztói és szállítási folyamatot, amely keretében erőforrás pazarlás nélkül és gyorsan jut el az étel a létrehozás helyétől a hűtődig: a Dolgok internete és az okos otthon idővel képes lesz erre is.


A képek forrásai: [link] és [link]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét