Az elmúlt években nagyjából minden eszköz megkapta már a maga okos változatát. A megnevezés praktikus új funkciókat és lökött gimmickeket* is takarhat. Hasznos például egy vészjelzésre is képes vérnyomásmérővel rendelkező óra vagy egy időt és energiát spóroló robotporszívó, kevésbé hasznos például a nem nagyon működő intelligens tojástartó. Az olcsó smart tv többnyire a kettő között helyezkedik el: funkciók terén a több nem mindig azonos a jóval.

Mi az az okostévé / smart tv?

Az okostévé lényegében egy netes funkciókkal ellátott eszköz, amely az okostelefonokhoz és számítógépekhez hasonló operációs rendszerrel rendelkezik. A netes funkciók teljes élményt kínálnak, azaz a webböngészés, a kommunikáció és a netről való streamelés lehetőségét is.

*Mi a gimmick jelentése?

Talán a “vásári trükk” az a kifejezés, ami magyarul a legjobban kifejti a lényegét. Képzelj el egy tárgyra, személyre, brandre stb. jellemző, kevés plusz tartalmat adó, ám emlékezetes extra tulajdonságot. A Wiki szerint például ilyesmi a Happy Meal játéka is: megenni nem tudod, viszont a gyerekek szeretik.

Az olcsó smart tv veszélyei

Rosszul kiegyensúlyozott kompromisszumok

A felsorolt problémák egy részéről már beszéltünk, de érdemes őket minél többször elmondani. Az egyik ilyen gond az, ha az okos képességek kiegyensúlyozása miatt valamilyen más, egyébként fontosabb funkció sérül a készülék esetében.

Például ha nem olyan jó a képminőség, mert rosszabb panel kerül a készülékbe. A betekintési szög, a fényerő és a színek minősége, illetve a felbontás rengeteget számít, ezekből semmiféleképpen nem érdemes spórolni egy tévénél.

Elhanyagolt rendszer

A nem megfelelően támogatott operációs rendszer komoly bukta az alacsonyabb (sőt, sajnos néha a magasabb) okostévé kategóriában. A használt rendszerek terén nincs konszenzus: a különböző gyártók milliónyi platformot használnak. Szerencsére vannak népszerűbbek, amelyeknél egész jó támogatottságra számíthatunk, egy saját fejlesztésű, ám minimálisan frissített rendszer hamar megkeseríti a felhasználó életét.

Funkciók

Az első gond az, ha a rendszer nem kap funkció frissítéseket. A számítógépeknél, de főleg a telefonoknál még 10-15 évvel ezelőtt egészen jól el tudott lavírozni az ember, ha hosszabb ideig nem frissített. Manapság ez elképzelhetetlen.

A szoftverek, főként a nethez kapcsolódó eszközök, alapjaikat tekintve változtak meg. Sokkal inkább “szolgáltatásként” működnek: folyamatos frissítésre van szükségük, hogy a változó, fejlődő technikai háttér mellett működőképesek és stabilak maradjanak.

Ezek mellett még szót kell ejteni az optimalizációról is: lehetséges, hogy amikor egy gyártó piacra dob egy terméket, még nem tudnak eléggé kiforrott szoftver szállítani hozzá. A folyamatos fejlesztések és visszajelzések viszont segítenek abban, hogy apró módosításokkal jobb teljesítményt vagy felhasználói élményt lehessen kihozni egy eszközből.

Biztonság

Ha egy rendszer nem kap biztonsági frissítéseket, adataink nagy veszélybe kerülnek. Egyre több javítatlan biztonsági hiba támadható és személyes információk, jelszavak, viselkedésünk részletei rossz kezekbe kerülhetnek. 

A frissítés és a tudatosság ezen a téren nagyon fontos!

Élettartam

Olcsó hardvernek sűrű a füstje. A spórolás gyártási minőség érintheti az alkatrészek élettartamát, a műanyagok ellenálló képességét, vagy akár a hardver életképességét is. A túlságosan a léc alá lőtt teljesítmény jelentősen rontja a médiafogyasztás közbeni élményt.

Gyenge hardver

Szerettem volna egy összehasonlító kutatást készíteni az olcsó smart tv készülékek által használt hardverekről, azonban bosszantó módon nem igazán találtam meg a szükséges információkat.

Az olcsó smart tv egyik legnagyobb problémája, ha nem megfelelő teljesítményű hardver kerül bele. Egy gyengébb processzor vagy kevés memória pokollá teheti az életedet egy okostelefonnál is, és mivel az okostévé is hasonló eszköz… Lassú töltés akár a menüben is, látványos haldoklás böngészés vagy több feladat végzése közben, szaggató streamelés és így tovább.

Úgy vélem, a legfelhasználóbarátabb módszer az volna, ha az okos funkciókért felelős hardver egy kártyaszerű, pár mozdulattal cserélhető eszközre kerül. Hasonlóan, mint mondjuk CI / DVB-CI technológiánál, amellyel a fizetős csatornák dekódolása is történik. Elavult, meghibásodott a modul? Nem kellene a komplett tévét selejtezni, csak a telefon méretű kis alkatrészt.

Mi lehet jó megoldás az olcsó smart tv helyett?

Alternatív megoldásként jól jöhet egy tévé okosító set top box. A Xiaomi Mi Box 3 korrekt specifikációval, jól bejáratott AndroidTV rendszerrel és barátságos árcímkével tudja felokosítani a „butus” tévéket.

Xiaomi Mi Box 3 specifikáció

  • RAM: 2 gigabájt,
  • ROM: 8 gigabájt, ennek körülbelül a felét foglalja el a rendszer,
  • AndroidTV + Patchwall (saját Xiaomi GUI),
  • Google Play,
  • magyar nyelv!
  • 4K és HDR támogatás,
  • CPU: négymagos CA53,
  • GPU: Mali 450,
  • 2,4 GHz és 5 GHz wifi,
  • a népszerű videó és audió kodekek támogatása.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét