A mesterséges intelligencia szerepe a smarthome technológiában

0
166
mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia rendkívül nagy szerepet játszik az okosotthon technológiák fejlődésében. Félreértés azonban ne essék, nem egy Terminátor életkörülményeit teremtjük meg ezzel.

Sokkal inkább irdatlan mennyiségű adat elemzése, feldolgozása képes segíteni a fejlődést. De hozzuk kicsit közelebb a mesterséges intelligenciát. A Netflix aktív szereplője lehet az okos otthonnak, de a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeire biztosan tökéletes.

A Netflix és a mesterséges intelligencia

Nézzük hát hogyan is használja a Netflix a mesterséges intelligenciát. (A Use-Case-ek a Medium blogjáról származnak)

A Netflix médiatartalmak hatalmas választékát foglalja magában. Ha már használod, valószínűleg feltűnt, hogy jellemzően olyan ajánlásokat kapsz  a Coming Soon szekcióban, amik valóban érdekelnek. Hogyan is tudják kivitelezni azt hogy mindenki számára érdekes ajánlókat szedjenek össze? A válasz természetesen a mesterséges intelligencia.

Lényegében a felhasználók lejátszási listáinak elemzésével érik el, hogy mindig érdekes filmek és műsorok kerüljenek a szemünk elé. A rendszer megpróbálja azonosítani a hozzánk hasonló érdeklődési körű embereket( azaz azokat, akik hasonló műsorokat néznek), és a lejátszott filmek információi alapján kapunk ajánlásokat.

Szintén hasonló módszerrel generálja a rendszer a thumbnail-eket, azaz a kis bélyegképeket amik a film egy adott pillanatát örökítik meg. Az alapkoncepció az, hogy ha bizonyos szereplők képeit látjuk akkor nagyobb valószínűséggel kattintunk a filmre. Tehát ismét a mi lejátszási adataink szolgálnak adatforrásként.

Szintén érdekes a módszer amivel meghatározzák hogy mikor melyik állomáson lesz szükség gyorsítótárazásra. Ehhez folyamatosan elemzik a használati statisztikákat, pontosabban itt már tömeges adatokról van szó. A kérdés: Várhatóan mikor használják majd a legtöbben az alkalmazást.

Az eredeti blogbejegyzésben még 2 felhasználási módot találunk, akit érdekel fent megtalálja a linket is.

Mesterséges intelligencia az okos otthonban

A Netflix modelljein keresztül talán könnyebben érthetővé válik hogyan is működik egy MI az okosotthon eszközökben

A felhasználás során keletkezett információk alapján készülnek elemzések, amiket az eszközök működése, fejlesztése során használnak fel a gyártók. 

Mesterséges intelligenciáról beszélhetünk amikor az okosporszívó képessé válik arra, hogy kikerülje a macskát. Ugyanúgy akkor is ha a Google Asszisztensnek adunk utasításokat.

Kell e félnünk az M.I.-től?

Érdemes óvatosnak lennünk. A személyes adataink védelme ugyanis itt kiegészül az eszközeink biztonságával is. A mesterséges intelligencia működéséhez rengeteg adatra van szükség, viszont maga az adatfeldolgozás jellemzően nem az otthonunkban történik, hanem egy távoli kiszolgálón.

Ennek elsősorban az az oka, hogy egy adatfeldolgozás hatalmas kapacitást igényel, amit sokkal gazdaságosabb koncentráltan végezni. Ahhoz azonban hogy az adatokat fel tudja dolgozni egy távoli számítógép, azokat el is kell juttatni hozzá.

Az ma már nem kérdés hogy szolgáltatunk e ilyen adatokat a világháló felé (gondoljunk egy egyszerű okostelefonra), a kérdés az hogy azok ismerik e csak az információt akiknek megengedtük.

Szóval az egyszerűbb válasz a fenti kérdésre, nem az M.I.-től kell tartani elsősorban, hanem az adataink biztonságára kell jobban, egyre jobban odafigyelni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here