Ebben cikkünkben a legnépszerűbb, legjobb okos otthon rendszerek kerülnek rövid bemutatásra. 

Xiaomi Mi Home

A Xiaomi neve alatt futó okos otthon termékek hazánkban is népszerűek, főként a robotporszívóik, melyekről már sokat írtunk. Okos eszközeik elérhető áron képviselnek korrekt minőséget, menedzsmentjüket pedig megkönnyíti a központilag használó Mi Home app.

A Mi Home-hoz tartozó okos eszközök jelentős részét a Xiaomi “csupán” forgalmazza, hiszen az ökoszisztémához tartozó készülékeket számos külön cég tervezi és gyártja. Ez azonban  nem okoz gondot, hiszen minden készüléket úgy terveznek, hogy a Mi Home alkalmazáson belül is könnyen beállítható, illetve irányítható legyen. Termékkínálatukban szinte minden megtalálható az okos mérlegektől kezdve az elektromos rollerekig.

Két hátránnyal bír:

 • A magyar nyelvet a legtöbb készülék nem támogatja, de szerencsére az angolt igen. (Ami visszatérő motívum lesz cikkünkben.)
 • A különböző online piacokon vagy értékelő oldalakon bizonyos készülékek több különböző néven futhatnak, ami megnehezíti az információszerzést.

A Xiaomi készülékeknél számos almárkával találkozhat a vásárló, például a Xiaowaval, Mijiaval vagy a Roborockkal. Ez utóbbi a Xiaomi egyik állandó robotporszívó-tervező és gyártó partnere.

Google Nest és Google Asszisztens

A Google Home eszközök egy ideje már Google Nest néven futnak, azonban a lelküket még mindig a cég hangalapú vezérlésért felelős digitális asszisztense biztosítja. Ez egyben a platform legnagyobb előnyét is jelenti, hiszen aki Android alapú okostelefonnal vagy más eszközzel rendelkezik, alapértelmezetten hozzáfér a Google Asszisztenshez.

Az okos hangszórók után megjelentek az okos kijelzők is, a Google Asszisztens által támogatott termékkínálat pedig óriásira nőtt. Okos lámpáktól (pl. Philips Hue) kezdve biztonsági eszközökön keresztül termosztátokig mindenféle hasznos készüléket megtalálhatunk a kompatibilitási listában.

Két külön termék típust különböztethetünk meg itt:

 • azokat, amelyek alapértelmezetten “tartalmazzák” a Google Asszisztenst,
 • és amelyek vezérelhetők azzal. Ezeknél a készülékeknél a “Works with Google Assistant” szöveg található meg.

A Google okos otthon parancsok neve “Google Home Actions”. Ezek hasonlóak az Amazon Alexa skilljeihez.

Hátrány:

 • a Google Asszisztens 2020-ban még mindig nem támogatja a magyar nyelvet, viszont egy bizonyos készülékekben található fordító funkció már közelebb hozta a megoldást erre a problémára is.

Amazon Alexa

Az Amazon Echo okos hangszóró 2014-ben jelent meg a piacon, a működését biztosító Alexa digitális asszisztens pedig rengeteget fejlődött azóta. Az okos hangszórók óta számos más készülékbe is beköltözött az Alexa, akár mint alapértelmezett eszköz, akár mint támogatott lehetőség. A kínálat is kibővült: megjelentek az okos kijelzők (Echo Show) és az egyéb termékek is, például a FirePro. Az Echo Plus okoshangszóró egy Zigbee hubot is tartalmaz, ami külön előnyt jelent az okos otthon rendszert összeállító vásárlók számára.

Az Alexa természetesen az Amazon neve alatt futó készülékek mellett rengeteg más eszközzel is kompatibilis, ezt azonban mindig vásárlás előtt kell ellenőrizni. A The Ambient igen hosszú cikke ír arról, hogy az Alexa kapcsán két készülék típust kell megkülönböztetni:

 • magát az Alexát használják,
 • más, Alexát használó eszközökkel vezérelhetőek.

Utóbbi esetben a “Works With Amazon Alexa” szöveget találhatjuk meg a készülékek mellett. Legalább egy, beépített Alexával rendelkező eszközre szükségünk lesz, hogy a többi kompatibilis készüléket vezérelni tudjuk. A cikk előnyként említi, hogy a párosítás meglehetősen egyszerű folyamat.

Az Alexa képességeit “skilleknek” nevezik, ez az eszköztár pedig folyamatosan bővül. 

Hátrány:

 • Magyarországon nem igazán elterjedt,
 • a magyar nyelv hiánya.

Apple Homekit

Az Apple Homekit elve hasonló a Mi Home-hoz, hiszen lényegében egy szoftveres platformot biztosít, amelyhez aztán különböző okos otthon eszközöket lehet párosítani. Így egyetlen Apple operációs rendszerrel, azaz iOS-sel vagy macOS-sel szerelt eszközzel vezérelhetők a készülékek. További előny, hogy így alapértelmezetten a rendszer részét képezi az Apple Siri nevű digitális asszisztense is.

(Természetesen a Zigbee vagy Z-Wave eszközökhöz azért kelleni fog egy hub is.)

Az előbb említett cikk előnyként említi a biztonságot is. A platform fejlődésének köszönhetően a párosítás már QR-kóddal vagy NFC-vel is elvégezhető, ha az adott készülék támogatja.

Hátrány:

Samsung SmartThings

A legjobb okos otthon rendszerek versenyébe a Samsung is beszállt a saját SmartThings platformjával. 

A rendszer még egyelőre kisebb termékkínálattal és kevesebb lehetőséggel bír, bár már fejlődik mindkét téren. A rendszer saját digitális asszisztenst is használ, amely a Bixby névre hallgat. Használható, ám a konkurencia szintjét még nem érte el.

Hátrányok:

 • még “kisebb”, mint a többiek,
 • Bixby szintén nem tud még magyarul.

Végszó: szerinted mik a legjobb okos otthon rendszerek?

Neked mik a tapasztalataid a különböző eszközökkel? Hogyan igazodsz el a különböző platformok kompatibilitási útvesztőjében?

Oszd meg velünk véleményedet a kommentek között!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét