A CES, teljes nevén Consumer Electronics Show minden év januárjában kerül megrendezésre Las Vegasban. A hatalmas rendezvény célja az, hogy a gyártók számára biztosítson egy platformot, ahol kreatív ötleteiket és technológiai fejlesztéseiket demonstrálhatják a sajtó, illetve a nagyközönség számára.

…sok esetben olyan eszközökkel, amelyek gyakorlati haszna eltörpül a csillagászati áruk mellett. Már ha egyáltalán van nekik. Ebben a cikkünkben olyan okos otthon eszközöket gyűjtöttünk össze a CES 2020-en bemutatott darabok közül, amelyek nem állnak távol a hétköznapi használat által megkívánt gyakorlatiasságtól.

Biztonsági rendszer… mint az okos porszívó része

A Trifo Lucy robotporszívó Alexa kompatibilitása, 3000 Pa-s szívóereje, 5200 mAh kapacitású akkumulátora és két órás várható működési ideje már elég lehet, hogy felkeltse a leendő vásárlók érdeklődését. A készülék azonban ennél jóval többre képes. 

Egyik érdekessége a mesterséges intelligencia alapú objektum felismerő rendszere, amelynek segítségével pontosabban képes kikerülni a szobákban lévő tárgyakat. A CES 2020-on bemutatkozó készülék azonban két kamera segítségével nappali és éjszakai viszonyok között is képes 1080P HDR minőségű videó stream közvetítésére. Képes az állatok és emberek felismerésére is. 

Az új robotporszívó technológiák kapcsán a Vacuum Wars készített egy tartalmas videót:

Irány a fürdőszoba!

Egy okos zuhanyrózsa első hallásra nem tűnhet a legpraktikusabb ötletnek. Egy digitális asszisztens és egy hangszóró segítségével azonban zenét vagy audiobookot hallgathatsz, vagy akár átfuthatod a naptáradat, üzeneteidet is. A hangvezérlésnek köszönhetően nincs szükséged különálló vezérlőpanelre vagy távirányítóra sem és a nagy eséllyel nem vízálló okostelefonodat sem kell veszélynek kitenned. A Koehler Moxie épp ezen célból született: kompatibilis az Amazon Alexa digitális asszisztenssel, és rendelkezik egy jó minőségű hangszóróval is.

Gyógyászat

A Neofect Smart Balance egy terápiás gyógyászati eszköz, amely az okos technológiák és a gamifikáció kombinálásával segít a motorikus funkciókban sérült betegeknek. A készülék különböző “játékokat” biztosít a betegnek, közben pedig elemzi annak mozgását és visszajelzést ad róla. A Cnet cikke szerint elsősorban agyvérzéses betegek mozgáskoordinációjának és egyensúlyérzékének javítására szánják a készüléket, és nem a felhasználói piacot, hanem az egészségügyet célozzák vele.

Az alábbi videóban röviden bemutatják a működését:

A konyha sem maradhatott ki

A CES 2020 keretében bemutatott Numi okos wc csészéjéhez vagy a Samsung automatikusan elforduló képernyőjű tévéjéhez képest kimondottan szerény apróságnak tűnik a Toshiba új okos mikrohullámú sütője. Az egyelőre csak Toshiba Smart Microwave Oven néven futó eszköz az Amazon Alexa vagy a Google Asszisztens segítségével képes hangalapú parancsokat végrehajtani, illetve időzíthető különböző feladatok végrehajtására, például az előre behelyezett pattogatott kukorica elkészítésére.

A Yummy Smart Thermometer egy okos hőmérő. Az eszköz a Whirlpool smart sütőivel képes kommunikálni és egy appon keresztül jelzi a készülő étel állapotát, illetve azt, hogy mikor készül el. Túlzásnak tűnhet, azonban a hozzám hasonló konyhai zöldfülűek számára biztosan megspórolhat pár szellőztetéssel és a megrendelt pizzára való várakozással töltött órát.

A CookingPal Julia egy kicsit tovább viszi ezt a koncepciót. A sokoldalú eszköz a főzés mellett segít a hozzávalók előkészítésében és adagolásában, különálló kijelzőjén pedig számos recept és egyéb funkció közül választhatunk. Segít az egyszerűbb és hatékonyabb főzésben, illetve az egészséges, esetleg diétás étkezésben is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét