Tudtad, hogy a Google Play áruházában a “smart home” kifejezésre történő kereséskor 256 Android okosotthon alkalmazás jelenik meg? Van itt minden kérem, mesterséges intelligencia, okos klíma, komplex automatizálási szoftver is.

Persze ez a 256 alkalmazás csak egy szűk keresztmetszet, az Andorid okosotthon alkalmazások széles skálája található meg a Google áruházában. Külön kategóriát is találsz az ilyen típusú appoknak itt. Ebben az összeállításban azokat a komplex appokat gyűjtöttük össze, amelyek segítenek komplex otthoni automatizálásban, okosításban.

1) Smart Things

A Samsung által fejlesztett Smart Things-et előre telepítve kapjuk a legtöbb Samsung telefonhoz. Az alkalmazás a mindent mindennel elvet valósítja meg. Létrehozhatod a lakásod minden helyiségét az appon belül, majd rendezheted az egyes helyiségekben található eszközöket. Ha ezzel megvagy, különböző rutinokat, folyamatokat is rögzíthetsz. Az alkalmazás a legtöbb eszközzel jól működik, bár a konkurens gyártók eszközeit alapvetően nem sorolja fel. Ezen felül az Xbox-al kapcsolatos kapcsolódási problémái is ismertek.

2) MI Home

Ha alapvetően a Xiaomi termékeit preferrálod, és miért is ne tennéd, érdemes kipróbálnod az MI Home alkalmazást, hiszen segítségével a Smart Things-hez hasonló struktúrában kezelheted a Xiaomi-s eszközeid. Az app ugyan az első verziók megjelenésekor még sok problémával bírt, ezek nagy részét már befoltozták, illetve aktívan fejlesztik is.

Szóval ha Xiaomi-s vagy ezt ne hagyd ki!

3) IFTTT

Az IFTTT hasznossága vitathatatlan, és segítségével a fizikai és a virtuális eszközeink közötti logikákat is megvalósíthatunk. (Egyébként nagyon kedveljük, többször is említettük már, például itt és itt is)

A működése rendkívül egyszerű Ha..Akkor logikán alapul (IF- Then).

4) Tuya Smart

A Tuya Inc. nagyratörekvő cég az okoseszközök világában, 190 országban jelen vannak, és 500 terméktípust támogatnak világszerte. Alkalmazásuk különleges dolgot nem kínál, a magas használhatóságra törekszeneke. Pár apró hibája azért mégis van, korábban merültek fel problémái a Yeelight Smart Led vezérlésével kapcsolatban,

5) Huawei AI Life

A felsorolásból nem érdemes kihagyni a Huawei Andorid alkalmazását. Ez ugyan egy kisebb léptéket valósít meg kizárólag a Huawei HiLink protokollal kommunikáló eszközöket ismeri.

6) Fibaro Home Center

A Fibaro Home Center azért került a felsorolásba, mert itt látszik hogy maga az IoT nem is annyira egyszerű műfaj. A Fibaro 10 évnyi piaci tapasztalattal bír az okosotthonok automatizálásában, viszont az Andorid alkalmazásuk nagyon sok negatív visszajelzést kap. Az aktuális értékelése 2 pont körül van. Persze ne törjünk pálcát azért a Fibaro fölött, hiszen ez csak az alkalmazást minősíti..

Android okosotthon összefoglaló

Az Android alapú okosotthon vezérlés valószínűleg robbanásszerűen fog fejlődni az elkövetkezendő években. A jelenlegi legjobb megoldás azonban ha valóban elköteleződsz egy adott márka mellett, és csak az ő termékeit állítod hadba otthonodban. Rengeteg időt fogsz spórolni, ha nem erőszakolod a Samsungos termékeket a Xiaomi okosotthon alkalmazásába.

Persze kitérhetett volna a cikk, a specifikus alkamazásokra is, amelyek egy adott márkához készültek (mint a Gree+ vagy a Philips Hue), de ha ilyen kis egységekben gondolkozunk abból nem okos otthon lesz, csak sok kis okos eszközünk, amelyeket nem tudunk rendszerben kezelni.

Azaz tudunk, hiszen sok automatizálási módot tudunk összebuherálni az Android rendszerén belül is.

Apropó, megírnád te hogyan is alakítod/alakítottad ki az okos-otthonod a szoftveres oldalról?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja meg véleményét!
Kérjük, írja be ide a nevét